adaugare anunt
Termeni şi conditiiANPCRefero Group

Istorie - Dialoguri Politice - Marius Tuca carte 2000

tags
Preţ
CONTACT
mie place

Descriere

Istorie - Dialoguri Politice - Marius Tuca

VERBA VOLANT-SCRIPTA MANET

Ar fi fost păcat — şi ar fi, în continuare, păcat — dacă toate textele rezultate din emisiunile televizate „Milionarii de la miezul nop-ţii", „Marius Tucă Show“ ar fi rămas şi ar rămâne doar în amintirea de-o seară a milioanelor de telespectatori, şi nu s-ar fi încredinţat, nu s-ar încredinţa încă tiparului măcar cele mai reuşite, cu adevărat memorabile.

O încercare, încununată de succes (mii de exemplare vândute în tiraje succesive), s-a făcut în anul 1999, când s-a publicat cartea Ultimele zile ale lui Ceauşescu, volum ce a avut la bază o emisiune maraton „Marius Tucă Show", pe tema respectivă şi la care au participat protagoniştii evenimentelor dramatice de la Târgovişte - decembrie 1989.

De această dată s-a alcătuit o voluminoasă lucrare din însumarea, între coperţile ei, a dialogurilor politice purtate de originalul teleast Marius Tucă cu cele mai importante personalităţi politice şi publice din România ultimului deceniu, în cadrul emisiunii televizate „Marius Tucă Show" de la Antena 1.

Nu-i puţin lucru să discuţi ore în şir pe teme politice cu actualul preşedinte al României, cu fostul şi poate viitorul preşedinte al României — să pui întrebări incitante, rostite fără menajamente însă în spiritul deontologiei profesionale, şi să primeşti răspunsuri pe măsură, uneori situate pe muchie de cuţit, cum s-ar spune.

De altminteri, poetului şi cinic-duios-debordantului analist politic Mircea Dinescu, precum şi amintiţilor preşedinţi Constantinescu-Iliescu le sunt afectate cele mai multe pagini, peste o sută pentru fiecare, întrucât toţi trei au mesaje pline de miez şi de responsabilitate.

Desigur, este uimitor ca în octombrie curent să citeşti în această carte declaraţiile ferme ale lui Emil Constantinescu, făcute la 9 martie 1999, privitoare la indiscutabila sa candidatură pentm un nou mandat prezidenţial — ştiind de fapt că preşedintele Constantinescu deja s-a autoeliminat din riscanta cursă pentru funcţia supremă în stat.

Pe de altă parte, este o adevărată desfătare intelectuală să parcurgi textele dialogurilor politice purtate cu fostul ministru de Externe, filosoful Andrei Pleşu, sau cu scriitorul şi mizantropul analist politic Octavian Paler.

Marius Tucă i-a avut amfitrioni şi pe câţiva şefi de partide politice. Convorbirea cu Petre Roman poartă în ea o tensiune aparte;